Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ηρακλείου

Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική, την ψυχοσυναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική του ανάπτυξη. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί έχει την δυνατότητα να δράσει ελεύθερα, να ζήσει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να μάθει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του να εξερευνήσει το περιβάλλον του. Πιο συγκεκριμένα, το παιχνίδι συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

ΒΥΖΑΝΤΙΟ

 

Πολλά από τα έθιμα που υπήρχαν στη ζωή των Βυζαντινών  ακολουθούσαν τον κύκλο της ζωής, από τη γέννηση ως τον θάνατο,  και ήταν στενά συνδεδεμένα με τις θρησκευτικές παραδόσεις. Η γέννηση του παιδιού για μια οικογένεια στο Βυζάντιο ήταν ένα χαρμόσυνο γεγονός που συμπλήρωνε το γάμο. Για τις γυναίκες, που θεωρούνταν γενικά υπεύθυνες για τη γονιμότητα του ζευγαριού, ο γάμος και η τεκνοποίηση ισοδυναμούσαν με την επιτέλεση της κοινωνικής τους αποστολής και με καταξίωση. Μετά το πέρας της λοχείας οι επισκέπτες που έρχονταν να συγχαρούν το ζευγάρι για την απόκτηση του παιδιού τους, εκτός από ευχές για ευτυχία και μακροβιότητα, προσέφεραν και δώρα, φρούτα, καρπούς και γλυκίσματα, ακόμη και νομίσματα, όταν είχαν καλή οικονομική κατάσταση. Η γέννηση γιορταζόταν συνήθως λίγο μετά με συμπόσια, χορούς και τραγούδια, ενώ και η γενέθλια μέρα γιορταζόταν με δώρα και καλέσματα. Κυρίως μετά τον 9ο αιώνα αμέσως μετά τη γέννηση, οι γονείς συνήθως αναζητούσαν πληροφορίες για το ωροσκόπιο και το μέλλον του παιδιού.

Τετάρτη, 20 Μαϊ 2015 10:39

Σημαντικές Προσωπικότητες

Αλέξανδρος ο Μέγας
Ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών (356 - 323 π.Χ.) ή Αλέξανδρος ο Μέγας ή Μέγας Αλέξανδρος, ήταν Βασιλιάς της Μακεδονίας, Ηγεμών της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, Φαραώ της Αιγύπτου, Βασιλιάς της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας, και οι κατακτήσεις του αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της Ελληνιστικής εποχής των βασιλείων των Διαδόχων και Επιγόνων του. Οι Αλεξανδρινοί χρόνοι αποτελούν το τέλος της κλασσικής αρχαιότητας και την απαρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας γνωστής ως Ελληνιστικής. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία, και κατά την περίοδο των 13 ετών της βασιλείας του (336 - 323 π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας, και χωρίς να έχει ηττηθεί σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε.
Τετάρτη, 20 Μαϊ 2015 10:24

Φοβίες

ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ

Η αγοραφοβία είναι μία αγχώδης διαταραχή που περιλαμβάνει φόβο και ένταση κυρίως σε καταστάσεις όπου η διαφυγή μοιάζει δύσκολη ή το πλήθος των ατόμων είναι πολύ μεγάλο. Τα άτομα που πάσχουν από αγοραφοβία εκφράζουν φόβο όχι μόνο για το πλήθος και τους κλειστούς χώρους, αλλά ακόμη και τις γέφυρες ενώ έχουν ιδιαίτερη δυσκολία να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο μόνα τους. Ακόμα, σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα πανικού φοβάται πως, δεν θα λάβει βοήθεια από ένα αξιόπιστο πρόσωπο και θα βρεθεί σε μία κοινωνικά δυσάρεστη κατάσταση. Τα αγοραφοβικά άτομα δεν αποφεύγουν μόνο την πολυκοσμία αλλά και κλειστούς χώρους. Σε σοβαρές περιπτώσεις το άτομο δεν μπορεί να βγει από την κατοικία του.

Πολλά παιχνίδια σχετίζονται με κάποια θεότητα, με την εννοια είτε της πρώτης επινόησης, της θεικής βούλησης και προστασίας, είτε της εσωμάτωσης τους σε ένα μυθικολατρευτικό πλαίσιο, ή τέλος, της εμπλοκής τους σε τελετές, όπως τα αρχαία αμφιδρόμια τα Απατούρια και τα Ανθεσρίρια, που σηματοδοτούσαν τα ηλικιακά στάδια μέχρι την έξοδο από την εφηβία, οπότε γινόταν και συμβολικά ο αποχωρισμός απο τα παιχνίδια για την αναθεσή τους σε ιερά. Στον Ερμή και τον Διόνυσο αφιερώνονταν κατά κανόνα τα αγορίστικα παιχνίδια.

Σύμβολα της Αφροδίτης και των χαρίτων θεωρούνταν οι αστραγαλοι, ενώ 25.000 αστραγαλοι που βρέθηκαν Κωρύκιο άντρο, κοντά στους δελφούς, όπου λατεύονταν οι νύμφες και ο Πάνας, αποτελούσαν πυθανοτατα αφιερωματα αγοριών και κοριτσιών κατά την έξοδο τους από την εφηβεία αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της εκεί χρήσης τους και σε πράξεις μαντικής.

 

Αναλύοντας πώς μία λανθασμένη διοχέτευση της εγκεφαλικής ενέργειας οδηγεί σε ακραία συμπεριφορά, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως ο ευφυής χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση από το περιβάλλον, για την σωστή διοχέτευση των προσόντων του.

 

Λένε πως η διάνοια ελάχιστα απέχει από την τρέλα. Σίγουρα η καταπίεση της ελεύθερης, δημιουργικής έκφρασης μπορεί να οδηγήσει σε ακραία συμπεριφορά. Η ψυχοπαθολογία αναγνωρίζει πως στη διάνοια, κάποιες φορές εμφανίζονται ακραία κυκλοθυμικά συμπτώματα: συναισθήματα ευφορίας, ενεργητικότητας, υψηλής αυτοεκτίμησης, και αστείρευτης έμπνευσης, διαδέχονται την κατάθλιψη, υπνηλία, χάσιμο προορισμού, κι αδυναμία συγκέντρωσης.

Ομάδα υλοποίησης

Τσακ Μπαμ

Τμήμα:Β1

Μαθητές

Αποστολάκη Αντιγόνη

Δρυμισκιανάκη Τζένη

Μεσσανάκη Βάσω

Μπορμπαντωνάκη Χριστίνα

Υπεύθυνη καθηγήτρια

Γαρεφαλάκη Σοφία

«Aγοράζοντας» λίγη ευτυχία

Σήμερα ισχύει σε μεγάλο βαθμό το «καταναλώνω άρα υπάρχω», μια που οι αγορές αγαθών και προσφερόμενων υπηρεσιών σηματοδοτούν σε μεγάλο μέρος την κοινωνική μας ζωή. Σκεφτήκατε ποτέ πως θα ήταν η ζωή αν δεν έπρεπε να ξαναμπείτε σε καταστήματα για να αγοράσετε είδη διατροφής, ρουχισμού, ψυχαγωγίας;

Αν και αρχικά η ιδέα μπορεί να σας βάζει σε πειρασμό, -ποτέ ξανά αναμονή στην ουρά για το ταμείο, έλλειψη μεγεθών, πειρασμοί, κλπ- με μια δεύτερη σκέψη, για τους περισσότερους ανθρώπους το να μην ξανακάνουν ψώνια θα ήταν μια αρνητική εμπειρία.

Το παράδοξο της κατανάλωσης (και της υπερκατανάλωσης) είναι ότι ενώ θεωρείται μια από τις ψυχολογικές μάστιγες του αιώνα μας, από την άλλη αποτελεί πηγή χαράς και ευχαρίστησης για εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων, πολιτικών φρονημάτων καθώς επίσης και των δύο φύλων.

Ομάδα υλοποίησης

==>τα αγενή αέρια<==

Τμήμα:Β1

Μαθητές
Βαρβάρα Βλαχάκη
Γεωργία Βογιατζή
Ελένη Καλογεράκη
Γιώργος Βαρδαβάς

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Γαρεφαλάκη Σοφία

TEΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε μία εποχή όπως η σημερινή όπου η τεχνολογική εξέλιξη έχει επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής των ανθρώπων, έχει επηρεάσει με αυτό τον τρόπο και τον οικονομικό τομέα με κύριο σκοπό την διευκόλυνση των συναλλαγών, για την εξυπηρέτηση των πελατών και των ιδρυμάτων, και για πολλούς ακόμα σκοπούς. Οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία είναι απεριόριστες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ασφάλεια και δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς να  χρησιμοποιήσουν μία ηλεκτρονική συσκευή για τις συναλλαγές τους ακόμα και από το σπίτι τους ή όπου και αν βρίσκονται. Επιπλέον κάτι ακόμα που έχει εισαχθεί στην οικονομία είναι το πλαστικό χρήμα το οποίο είναι ικανό να παρέχει μεγάλη ευκολία και ασφάλεια στον χρήστη της ο  οποίος δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί χρήματα για τις αγοραπωλησίες του. Αυτά όμως αποτελούν ένα μέρος της αξιοποίησης της τεχνολογίας για το τομέα της οικονομίας. Το  λεγόμενο e-banking, το ηλεκτρονικό χρηματιστήριο, τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για την πιο εύκολη διακίνηση του χρήματος όμως και τα συστήματα παρακολούθησης, τα συστήματα ασφαλείας γενικότερα τα οποία έχουν καθιερωθεί στον εξοπλισμό τον κτηρίων που χρησιμοποιούνται από χρηματιστήρια και τραπεζικά ιδρύματα είναι μερικά από τα οποία έχουν αλλάξει ριζικά τον τομέα της οικονομίας στην εποχή την οποία διανύουμε.

Ομάδα υλοποίησης

Οι Απίθανοι!”

Τμήμα:Β1

Μαθητές

Αναπολιοτάκη Στέλλα

Αντωνάκος Παράσχος

Βολυράκη Χαρούλα

Γιαμαλάκης Ηρακλής

Υπεύθυνη Καθηγήτρια

Γαρεφαλάκη Σοφία

  Εισαγωγή

Διανύοντας μια περίοδο οικονομικής κρίσης και οικονομικής ανασφάλειας, η οποία αγγίζει όλες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας και έχει αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλες τις ηλικίες, η μελέτη της αποταμιευτικής και καταναλωτικής συμπεριφοράς των εφήβων κρίθηκε από το συντάκτη της παρούσας εργασίας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Γιατί προέρχεται από μία σχολή στην οποία βασικός όρος είναι η οικονομία και η οποία σχετίζεται με την εκπαίδευση. Η διερεύνηση λοιπόν της οικονομικής συμπεριφοράς των εφήβων, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα το μαθητικό δυναμικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου εντάσσεται το μάθημα της οικιακής οικονομίας θεωρήθηκε θέμα με ενδιαφέρουσες προοπτικές. Ο λόγος είναι διττός.

Αρχικά, μέσω του ερωτηματολογίου δόθηκε η δυνατότητα να αποκτηθεί μια σφαιρική εικόνα για το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης των εφήβων. Αυτό καθιστά πιο εύκολο τον τρόπο με τον οποίο ένας νέος εκπαιδευτικός θα μπορέσει να τους προσεγγίσει και να τους μεταδώσει τα μηνύματα και τις γνώσεις που θέλει. Έπειτα η γνώση της σχέσης που έχουν με το χρήμα θα βοηθήσει να διδαχτεί σωστά και αποτελεσματικά το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας ώστε βγαίνοντας από το σχολείο να μπορούν να συμπεριφερθούν ώριμα και συνετά και να αποφύγουν οικονομικές δυσχέρειες.

 

Ομάδα υλοποίησης

Μπόμπ Σφουγγαράκης

Τμήμα:Β1

Αδαμάκη Γεωργία

Γιανοπουλάκη Βάλια

Δημητρουλάκης Μπάμπης

Καμπανού Καλλιστράτη

 

 

 

 

Εισηγητής Θέματος

Γαρεφαλάκη Σοφία

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Η συμπεριφορά καταναλωτή αποτελεί ένα διεπιστημονικό πεδίο που μελετά τη συμπεριφορά των ατόμων ως καταναλωτών, δηλαδή ως οικονομικών παραγόντων που αξιολογούν, επιλέγουν, αγοράζουν και διαχειρίζονται προϊόντα και υπηρεσίες για ιδία χρήση. Στην ανάλυση της καταναλωτικής συμπεριφοράς συμβάλουν επιστήμες όπως το μάρκετινγκ, η ψυχολογία και η οικονομική επιστήμη. Η συμπεριφορά καταναλωτή έχει συνδεθεί με τη θεωρία και την πρακτική του μάρκετινγκ, διότι συμβάλλει στην κατανόηση των στάσεων και των αποφάσεων που λαμβάνουν εκείνοι που δημιουργούν την τελική ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών. Η καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων δεν διαφέρει πολύ από την γενική συμπεριφορά, την οποία προσπαθούν να ερμηνεύσουν οι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Page 1 of 6

Είμαστε και στον Εθνικό Κατάλογο

 

Εθνικος Κατάλογος

Βρίσκεστε εδώ: Home Εργασίες Μαθητών - Projects